Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας στα Κέντρα Φιλοξενίας για εργαζόμενους και πρόσφυγες αλλά και τον απεγκλωβισμό των τελευταίων

 

Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων και των εργαζομένων στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα μας, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ

Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «με τα χθεσινά κρούσματα κορονοϊού σε πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας του Ελαιώνα, του Σχιστού, της Μαλακάσας, ήρθαν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική σε συνθήκες μάλιστα που ο αριθμός των προσφύγων που στοιβάζεται σε αυτά έχει μεγαλώσει λόγω και του εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα με ευθύνη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ», ενώ υπενθυμίζει πως «το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από τον Μάρτιο κιόλας για την κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας για όλο το λαό και ειδικότερα για τις δομές φιλοξενίας. Με Ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή ανέδειξε το ζήτημα ώστε να βρεθεί λύση άμεσα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Με αφορμή τα χθεσινά κρούσματα κορονοϊού σε πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας του Ελαιώνα, του Σχιστού, της Μαλακάσας, ήρθαν για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική σε συνθήκες μάλιστα που ο αριθμός των προσφύγων που στοιβάζεται σε αυτά έχει μεγαλώσει λόγω και του εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα με ευθύνη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με νέους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, έχουν δικαίωμα να πάνε σε χώρες προορισμού που επιθυμούν, αλλά καταλήγουν να στοιβάζονται στα κέντρα ύστερα από τις απαράδεκτες "επιχειρήσεις-σκούπα" σε πλατείες της Αττικής όπως σήμερα το πρωί στη Βικτώρια.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με καθυστέρηση 5 μηνών ανακοίνωσε ανεπαρκή μέτρα τα οποία αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα κέντρα και άλλες δομές. Άφησε να πάει στράφι χωρίς να αξιοποιήσει το χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών για να ενισχύσει τις δομές με μόνιμους εργαζόμενους, υποδομές, υλικά και μέσα, με αποτέλεσμα σήμερα το ήδη λειψό προσωπικό να καλείται να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος, με σπαστά ωράρια, περισσότερες βάρδιες τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, μεγαλώνοντας την εντατικοποίηση και τους κινδύνους. Δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η έλλειψη μέτρων στις δομές είχε ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση κρουσμάτων και την εφαρμογή καραντίνας σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από τον Μάρτιο κιόλας για την κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σε σχέση με την εξάπλωση της πανδημίας για όλο το λαό και ειδικότερα για τις δομές φιλοξενίας. Με Ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή ανέδειξε το ζήτημα ώστε να βρεθεί λύση άμεσα.

Όμως η κυβέρνηση, πιστή στην αντιλαϊκή της πολιτική που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, άφησε αθωράκιστα τις δομές και τα κέντρα όπως ακριβώς έκανε με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τις αστικές συγκοινωνίες. Δεν πήρε κανένα μέτρο για να λυθεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων, ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών, γυναικών, ενώ άνοιξε τα σύνορα για να μπουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες χωρίς ουσιαστικούς υγειονομικούς ελέγχους και μέτρα. Δεν συμβιβαζόμαστε με την "εμπρηστική" πολιτική της κυβέρνησης που οξύνει το πρόβλημα τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Διεκδικούμε άμεσες λύσεις.

Απαιτούμε:

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των μεταναστών και προσφύγων που μένουν στην Αττική σε κέντρα, σε δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα και του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά.

  • Να εξασφαλιστούν όροι διαμονής, σίτισης και προσωπικής υγιεινής με βάση τα ιατρικά πρωτόκολλα και τις υποδείξεις των ειδικών.

  • Μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των δομών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμιά δυσμενή αλλαγή στους όρους εργασίας.

  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των προσφύγων που νόσησαν. Εξασφάλιση της υγειονομικής τους περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία.

  • Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν.

  • Να προχωρήσουν μέτρα άμεσου απεγκλωβισμού όσων προσφύγουν επιθυμούν να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ειδικά σε συνθήκες πανδημίας».