Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ: Σχεδόν 1 στους 4 χωρίς δουλειά

Νέα δραματική αύξηση σημείωσε η ανεργία το Μάη του 2012, ως αποτέλεσμα του βαθέματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι φτάνουν το 1.147.372 και ποσοστό 23,1%, από 836.331 ανέργους και 16,8% που ήταν το Μάη του 2011. Δηλαδή οι άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον περσινό Μάη κατά 311.041 ή αλλιώς 37,2%.
Να σημειωθεί πως οι άνεργοι είναι πολλοί περισσότεροι από το νούμερο που καταγράφεται, αφού η Στατιστική Αρχή καταγράφει ως εργαζόμενους ακόμη και όσους εργάστηκαν έστω και μία ώρα την εβδομάδα της απογραφής.
Αυξημένη, ωστόσο, παρουσιάζεται η ανεργία και σε σχέση με τον Απρίλη του 2012, αφού επιπλέον 34.141 εργαζόμενοι προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων, δηλαδή αύξηση κατά 3,1%. Συνολικά, ο αριθμός των ανέργων από το Μάη του 2008 - δηλαδή μέσα σε μια πενταετία - υπερτριπλασιάστηκε και από 359.034 ανέργους έφτασε τους 1.147.372.
Η ανεργία εξακολουθεί να θερίζει ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους νέους. Συγκεκριμένα, το Μάη καταγράφεται ανεργία στις γυναίκες 26,8% (δηλαδή μία στις τέσσερις) και στους άντρες φτάνει πλέον το 20,3% (ένας στους πέντε).
Οσον αφορά τις ηλικίες στο 54,9% εκτινάχθηκε η ανεργία στους νέους 15 έως 24 ετών, στο 31,6% για όσους είναι 25 έως 34 ετών και στο 19,4% από 35 έως 44 ετών.
Η ανεργία στην περιοχή Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας φτάνει το 25,8%, ενώ ακολουθεί η Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 24,9% και η Μακεδονία - Θράκη με 24,6%. Στη συνέχεια η Αττική με ποσοστό 22,5%, η Κρήτη με 21,9%, η Πελοπόννησος - Δυτική Ελλάδα με 20,4% και το Αιγαίο με 14,1%.
Τέλος, ο αριθμός των ανέργων και του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού φτάνει τα 4.508.503, ενώ οι απασχολούμενοι είναι μόλις 3.816.912.
Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ανεργία
Η δραματική αύξηση της ανεργίας, καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, κάνει ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, που μεταξύ άλλων προβλέπει:
  • Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται επιδόματος.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού, ο οποίος για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 1.120 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δε βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Το διάστημα της ανεργίας αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
  • Στο διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
  • Αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο.
  • Αντίστοιχες διατάξεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος προβλέπονται και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες.