Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: «Ντίλερ» των επιχειρήσεων με τον ιδρώτα των εργαζομένων

Το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σαν έναν μεγάλο αγοραστή υπηρεσιών Υγείας από επιχειρηματικούς ομίλους και ιδιώτες και σαν έναν διαπραγματευτή του ιδρώτα των εργαζομένων μέσα στη ζούγκλα της αγοράς, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μιλώντας χτες το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σημείωσε πως στην ατζέντα του υπουργείου βρίσκονται «περίπου 80 μέτρα για την εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ και περίπου 60 μέτρα για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης», τα οποία θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα νοσηλείας ανάλογα με το εισόδημα, που θα φτάνει κλιμακωτά και το 50%, λέγοντας πως «δεν είναι η πρώτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή».
Οργανισμός Αγοραπωλησίας Υπηρεσιών Υγείας
Τα μέτρα, δήλωσε απερίφραστα, θα έχουν τον εξής στόχο: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει ως μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Είναι μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά τον γερμανικό ασφαλιστικό οργανισμό Υγείας. Φτιάχτηκε για να ενώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ιδρώτα των εργαζομένων και να βγει στην αγορά να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές για μια πολύ καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών». Εν ολίγοις, οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν χρόνια τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να έχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, αλλά ο ιδρώτας τους «αξιοποιείται» για να ταΐζονται οι επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου!
Το κυβερνητικό στέλεχος ουσιαστικά παραδέχτηκε πως ο Οργανισμός δεν είναι τίποτε άλλα παρά ο μεσάζοντας των ασφαλισμένων με τους επιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο. Γι' αυτό άλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ στηρίζει με κάθε τρόπο την επιχειρηματική δράση. Ετσι, για παράδειγμα, τα αντιδραστήρια του ΙΚΑ έκλεισαν και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για μικροβιολογικές εξετάσεις, πληρώνοντας - πέρα από τις εισφορές - και επιπλέον 15% απευθείας από την τσέπη τους. Αντίστοιχα για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι δομές του ΕΟΠΥΥ δεν εξοπλίζονται με τους απαραίτητους μαγνητικούς ή αξονικούς τομογράφους, αλλά οι ασφαλισμένοι στέλνονται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, γιατροί για τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν προσλαμβάνονται κ.λπ.
Κάθε «διαπραγμάτευση» που γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί σε βάρος των ασφαλισμένων. Ας δούμε στον τομέα του Φαρμάκου: Ο κυβερνητικός στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη από τα ασφαλιστικά Ταμεία (σ.σ. από 4,1 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ). Αυτό - παρά την κυβερνητική προπαγάνδα - δε σημαίνει ούτε ότι θα χάσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ούτε ότι θα γίνει «οικονομία» στον ΕΟΠΥΥ και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα «επιστρέψουν» με δωρεάν παροχές στους ασφαλισμένους. Αντίθετα, σημαίνει ότι μεγαλώνει η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία.
«Ωρολογιακή βόμβα» ο ΕΟΠΥΥ
«Ζεστό» χρήμα από τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθείας από τις τσέπες των ασφαλισμένων πάει στους επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνη του 2012 ήταν:
  • Στους φαρμακοποιούς 540 εκατ. ευρώ
  • Στους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς 570 εκατ. ευρώ
  • Στη φαρμακοβιομηχανία 550 εκατ. ευρώ
  • Στις ιδιωτικές κλινικές 1 δισ. ευρώ
  • Στα δημόσια νοσοκομεία 1,7 δισ. ευρώ
Το αδιέξοδο της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ομολόγησε χτες και ο ίδιος ο Μ. Σαλμάς, όταν είπε: «Η κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, που αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ για λογαριασμό των ασφαλισμένων, έχει περιθώρια να μειωθεί. Να μειώσουμε το κέρδος των επιχειρήσεων ή των παρόχων Υγείας, ώστε να εξοικονομήσουμε από 'κεί κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια», όταν μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τα 4,3 δισ. ευρώ!
Πλέον, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Είναι ενδεικτικό πως: Η κρατική επιχορήγηση για διπλάσιους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε 3,5 φορές σε σχέση με πριν, ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται λόγω ανεργίας, ελαστικής εργασίας, μειωμένων μισθών, μαύρης εργασίας, ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το Α' εξάμηνο του 2012 και θα χρειαστεί άμεσα 1 - 1,4 δισ. για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Κι όμως σε έγγραφό του προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρης παραπέμπει ακριβώς στη νομοθεσία και στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου, δηλαδή στο άγριο τσεκούρωμα στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, υπονοώντας πως δεν πρόκειται να δοθεί φράγκο.