Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Στα κεραμίδια για την άρνηση Γιούνκερ

Στα κεραμίδια βγήκαν χτες βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να καταγγείλουν την άρνηση του πρόεδρου του Γιούρογκρουπ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ελλάδα συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, σαν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διαμαρτυρόμενος από τη μια ότι η ΕΕ δεν τον αναγνωρίζει σαν αξιόπιστο συνομιλητή, παρά τα διαπιστευτήρια που καταθέτει και προσπαθώντας από την άλλη να καλλιεργήσει το προφίλ του πολέμιου της σημερινής διαχείρισης της κρίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε διά του εκπροσώπου του τον Γιούνκερ για «διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα».
Για «κατάφωρη παραβίαση των κοινοβουλευτικών θεσμών μιας δημοκρατικής χώρας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο επίσης βουλευτής, Δ. Παπαδημούλης.
Ο Π. Σκουρλέτης, μάλιστα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, απέδωσε την άρνηση του Γιούνκερ να δει τον Τσίπρα σε «πιέσεις και παρεμβάσεις κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του κ. Τόμσεν», διαβεβαιώνοντας ότι οι ίδιοι έγκαιρα ζήτησαν συνάντηση μαζί του.
Στο διά ταύτα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι «επεξεργαζόμαστε ένα αριστερό σχέδιο ομοσπονδιακής συγκρότησης της Ευρώπης» με «έλεγχο των αγορών, του τραπεζικού συστήματος, της ΕΚΤ, γιατί σήμερα είναι ανεξέλεγκτα», θέλοντας να ενισχύσει τις αυταπάτες ότι αυτό το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα μπορεί τάχα να γίνει φιλολαϊκό με «έλεγχο» της καπιταλιστικής αγοράς.
Τέλος, σε σχόλιο που εξέδωσε για τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιλέγει το δρόμο «της πλήρους υποταγής στα συμφέροντα των δανειστών και της πολιτικής της ύφεσης και της λιτότητας», παρουσιάζοντας το ντόπιο κεφάλαιο αμέτοχο στη σφαγή του λαού και προκρίνοντας άλλο μείγμα στην αστική διαχείριση της κρίσης.