Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΕΛΤΑ: Κανένας εφησυχασμός - οργάνωση του αγώνα χωρίς καθυστέρηση

Κανένας εφησυχασμός, καμιά καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα τους, να αποτρέψουν το έγκλημα παράδοσης των ΕΛΤΑ στα μονοπώλια. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο της μάχης που πρέπει να δοθεί το επόμενο διάστημα, όπως αναδείχθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις του στο χώρο των ΕΛΤΑ.
Εισηγητικά, ο Βασίλης Βήτος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στα ΕΛΤΑ, σημείωσε ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ είναι κομμάτι της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Η πολιτική αυτή έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια και στόχο έχει να προσφέρει στα μονοπώλια νέους τομείς κερδοφόρας δράσης. Στη συνέχεια ενημέρωσε για τη στάση της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην Ομοσπονδία Ταχυδρομικών (POST), η οποία στηρίζει την πολιτική «απελευθέρωσης» των αγορών και σήμερα κωλυσιεργεί στο θέμα της οργάνωσης των εργαζομένων και καλλιεργεί τον εφησυχασμό.
Στην αντίπερα όχθη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θέτει επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων, της πραγματοποίησης Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων αλλά και Γενικών Συνελεύσεων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, της ανάδειξης επιτροπών αγώνα παντού. Στόχος, η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, η πάλη για έναν ΕΛΤΑ που θα προσφέρει φθηνές και καλές υπηρεσίες για όλο το λαό.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν έγιναν αρκετές αναφορές στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Οι ανατροπές αυτές αφορούν στη μεγάλη μείωση του μόνιμου προσωπικού (ενδεικτικά, το 2005 στα ΕΛΤΑ δούλευαν 11.000 μόνιμοι εργαζόμενοι και σήμερα δουλεύουν 7.900), στην εντατικοποίηση της εργασίας, στη διαρκή διεύρυνση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να σπάσει το κλίμα μοιρολατρίας και να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα τους.
Χρειάζονται συντονισμένοι αγώνες
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης με στόχο να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την τιμή της εργατικής δύναμης. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους, τόνισε, είναι η ανάπτυξη ενιαίων κοινών αγώνων που θα βάζουν εμπόδια στην επίθεση αυτή, θα διεκδικούν δικαιώματα που θα απαντούν στις ανάγκες τους και θα έρχονται σε σύγκρουση και ρήξη με τους φορείς των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών.
  • Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει την παράδοση των ΕΛΤΑ στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου που πρόσφατα εξήγγειλε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Ανάμεσα στα άλλα τονίζει: «Μπροστά και σε αυτή την εξέλιξη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του νησιού πρέπει να αντιδράσουν και από κοινού με τα σωματεία τους, τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ να απαιτήσουν να μην περάσει η ιδιωτικοποίησή τους. Καλούμε τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ του νησιού μας να πάρουν τώρα την υπόθεση στα χέρια τους, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις με εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες που ιδιωτικοποιούνται (π.χ. ΑΤΕ) και με άλλες ΔΕΚΟ».