Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Π.Α.ΜΕ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η οργάνωση της δράσης και της συμμαχίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια, γίνεται σήμερα επιτακτική. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τη ζωή τους από την αντιλαϊκή θύελλα που αμείωτα τσακίζει τη ζωή τους ώστε να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Αυτό αναδείχτηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου τονίστηκε ότι η απάντηση των ταξικών δυνάμεων, της εργατικής τάξης στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα πρέπει να είναι αγώνας διαρκής με όλες τις μορφές πάλης.
Σ' αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίστηκε και εισηγητικά, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για προετοιμασία γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συζητηθεί σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, ανεξάρτητα από το αν οι ταξικές δυνάμεις πλειοψηφούν ή όχι. Η απεργία να οργανωθεί με στόχο να δοθεί ηχηρή απάντηση στην ολέθρια επίθεση που δέχεται ο λαός, να δώσει το έναυσμα για τη μαζική και σταθερή οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην καταιγίδα που σαρώνει κάθε λαϊκό δικαίωμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Η επιτυχία της απεργίας θα κριθεί σημαντικά από τη διαρκή αποκάλυψη του ρόλου των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Από την ενίσχυση της συζήτησης για τους δύο δρόμους ανάπτυξης, την ανάδειξη της ανάγκης να γίνουν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στο ζήτημα «τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη των καπιταλιστών», να αξιοποιηθεί η πείρα που δείχνει ότι οι θυσίες των εργαζομένων δε μπορούν να αποτρέψουν την κρίση, δεν εμποδίζουν την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Να οργανωθεί σωστά το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς
Αποκτά μεγάλη σημασία η συζήτηση στους χώρους δουλειάς να οργανωθεί σωστά, με συλλογικές διαδικασίες να καταλήγει σε συγκεκριμένους στόχους πάλης και σχέδιο. Η ανάπτυξη της διαδικασίας αυτής πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και να γίνεται διαρκής έλεγχος στην πορεία υλοποίησής της.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξικές δυνάμεις πάνε παντού με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για γενική απεργία, με στόχο όχι μόνο να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις αλλά να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο που χρειάζεται αυτή να αποκτήσει. Να καταδικάσει ο λαός τα μέτρα. Να συζητηθούν οι εξελίξεις και ποια είναι η διέξοδος που θα ωφελήσει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οπως σημειώθηκε και εισηγητικά, οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να θέσουν το ζήτημα της απεργίας σε όλα τα ΔΣ των Σωματείων αλλά, χωρίς να περιμένουν πότε θα γίνουν, να απευθύνονται στους εργάτες. Να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις και να ληφθούν αποφάσεις. Να πάρουν το λόγο οι εργαζόμενοι και να προχωρήσουν με τη συμβολή των ταξικών δυνάμεων σε συγκεκριμένο σχεδιασμό ανάπτυξης της δράσης στον κάθε χώρο δουλειάς. Σχέδιο που θα βοηθά να ξεπεραστεί ό,τι εμποδίζει την επιτυχία της απεργίας και αυτό σημαίνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες για τα κλαδικά ζητήματα, δράσεις που θα καλλιεργούν αγωνιστικό κλίμα.
Οπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία να αξιοποιούν τα ψηφοδέλτιά τους και τους συνδυασμούς, να μπαίνουν μπροστά για κάθε πρόβλημα στο χώρο δουλειάς, να δρουν σα να είναι αυτές η πλειοψηφία στον κλάδο. Ολα τα παραπάνω απαιτούν υπομονετική και επίμονη δουλειά, καλή γνώση των εξελίξεων σε κάθε κλάδο, γνώση των διαθέσεων των εργατών, της στάσης και των ελιγμών των άλλων δυνάμεων.
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε η ανάγκη της συστηματικής εξειδικευμένης παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλειάς. Επίσης, επισημάνθηκε η υπονομευτική δράση των άλλων δυνάμεων που καλλιεργούν αυταπάτες σε κλάδους ότι «εμάς δε μας αφορούν τα μέτρα» και σε άλλους κλάδους πως «ό,τι πάθαμε, πάθαμε, δε θα μας πειράξουν άλλο». Αυταπάτες που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εφησυχασμού.
Ακόμα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά για το ζήτημα των παιδικών σταθμών, δηλαδή για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από αυτούς και για την υπονόμευση των υπηρεσιών που παρέχουν, οι οποίες παίζουν σημαντικό παιδαγωγικό ρόλο. Τονίστηκε ότι πρέπει τα συνδικάτα να αναπτύξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με τη συμμετοχή των ίδιων των γονιών.