Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης: Απλά μαθήματα για το πώς γίνονται οι "μπίζνες"

Η αφοσίωση του Δήμου Θεσσαλονίκης
στην υπόθεση της ενίσχυσης της κερδοφορίας μεγάλων - και πολύ μεγάλων - κεφαλαιούχων είναι δεδομένη, και μάλλον δεν προκάλεσε σε κανέναν έκπληξη η πρόσφατη αποδοχή της "χορηγίας" από το Open Society Foundations" (Ίδρυμα του Τζωρτζ Σόρος), "έως 90 τόνων πετρελαίου" για τις ανάγκες σχολείων , βρεφονηπιακών σταθμών και ιδρυμάτων που θερμαίνονται με πετρέλαιο.
Είχε προηγηθεί ανάμεσα σε άλλα, η παρόμοια βοήθεια της διοίκησης Μπουτάρη στην Coca Cola να διεισδύσει στην επισκευή των σχολείων μέσα από το γνωστό διαγωνισμό "το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου" , τον Ιούλη που μας πέρασε και βέβαια το αλισβερίσι της με διάφορα ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Νιάρχου κ.ά.
Ούτε προξενεί εντύπωση η χαρά της διοίκησης του Δήμου ότι θα επεκταθεί η συνεργασία με το "Open Society Foundations" "και σε άλλους τομείς στο κοινωνικό πεδίο", σύμφωνα με δελτίο τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όταν είναι γνωστό ότι έχει εγκαταλείψει κάθε λογική διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι δεν "δαιμονοποιεί" ούτε την επιχειρηματικότητα ούτε το καπιταλιστικό κέρδος. Της αναγνωρίζουμε εξάλλου ότι το υπηρετεί πιστά.
Εντύπωση θα προκαλούσε αν η διοίκηση Μπουτάρη κατήγγειλε ότι συγκεκριμένοι φορείς, πολυεθνικές αλλά και ιδρύματα που λειτουργούν ως think tanks για πολυεθνικές , είναι υπεύθυνα για τη φτώχεια, την ανεργία, το χτύπημα των δικαιωμάτων των παιδιών του λαού και των εργαζόμενων. Αν τους πέταγε στα μούτρα την "προσφορά" , και καλούσε το λαό της πόλης σε αγώνα πολιτικό, για να είναι ζεστά τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, να είναι πλήρως στελεχωμένα με προσωπικό, χωρίς πεινασμένους μαθητές, με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, ανοιχτούς χώρους κλπ. Σε αγώνα που θα στοχεύει να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει - και όχι να παρουσιάζεται ως "κοινωνικό έργο" η ζητιανιά των δήμων στους κλέφτες του παραγόμενου πλούτου , και να διαφημίζονται ως "φιλάνθρωποι", οργανισμοί ταγμένοι στην καπιταλιστική κερδοφορία και τη συντριβή λαϊκών δικαιωμάτων.
Τότε βέβαια δεν θα απολάμβανε της εμπιστοσύνης του μεγάλου κεφαλαίου, σπλάχνο του οποίου είναι ο "αντισυμβατικός" μας δήμαρχος.
Πάντως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 11-3-2013 για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν αυτές οι αποφάσεις. Συγκεκριμένα , δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης, μέλη σχολικών επιτροπών κατήγγειλαν ότι ασκήθηκαν πιέσεις από την Αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας(!) - προφανώς η "επιχειρηματικότητα" είναι αρμόδια για τη "φιλανθρωπία" στο δήμο Θεσσαλονίκης... - ώστε να παρουσιαστούν στοιχεία από τα σχολεία τέτοια που να δικαιολογούν τη συγκεκριμένη χορηγία.
Μ' άλλα λόγια είναι τέτοια η πρεμούρα της διοίκησης του Δήμου να διασυνδεθεί με το ίδρυμα Open Society Foundations και ν' ανοίξει πόρτες για νέες μπίζνες, που άδειασε τα στελέχη της.
Κατά τα άλλα η συγκεκριμένη χορηγία υπερψηφίστηκε ως γνωστόν από τη διοίκηση και την μείζονα αντιπολίτευση παρά τις επιφυλάξεις της τελευταίας για το «θεαθήναι»…..
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Θεσσαλονίκης καλεί τα λαϊκά στρώματα της πόλης :
  • να απορρίψουν συνολικά τη λογική των χορηγιών που καλλιεργεί η κρατική και τοπική διοίκηση σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι πρόκληση και κοροϊδία να μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο, αυτοί που μας στερούν τα δικαιώματά μας στη δουλειά ,τη μόρφωση και τη ζωή.
  • να αντισταθούν στην «εύκολη λύση» των χορηγών-σωτήρων που υποκαθιστούν την ευθύνη και την υποχρέωση της πολιτείας και συνιστούν το δούρειο ίππο για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.
  • να εντείνουν την πάλη τους ώστε από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, όλο το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να απαιτήσουν από το κράτος την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων και των κοινωνικών δομών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.